Att inreda med textilier

En äkta lantlig känsla fås med hjälp av textilier av olika slag. Inte bara gardiner, utan även dukar och bonader är en viktig del i att ge hemmet den rätta känslan.

Om vi bortser från stoppningar och textilier på möbler så är hemmets tyger något av det viktigaste för andan i huset. Gardiner är något som är ganska enkelt att sy, och det finns ett stort utbud av gardintyger. Att köpa färdigsydda gardiner är något som aldrig blir bra. Enfärgade tyger är alltid det som är enklast att få snyggt. Att använda enfärgade tyger med broderier är oslagbart. Mönstrade tyger kan bli lyckade, men man måste vara försiktig med vilka mönster man väljer. Säkrast är inarbetade mönster så som köksrutigt i rött eller blått.

Man bör välja naturtextilier, så som linne, bomull eller ylle. Syntetiska tyger förstör lätt hela känslan i ett lantligt hem. Det finns några linneimitationer som ser bra ut men de är lite mer krävande vid tvätt och pressning. Undantaget är vävd ylle som ofta säljs i kombination med till exempel polyester, något som blir ganska bra. Linne säljs ofta som halvlinne, något som mest passar till lakan eller dukar. Till gardiner är dock rent linne att föredra.

Dukar kan ge ett hem en helt underbar känsla av att vara ombonat. En duk av enkelt linnetyg är något enkelt men effektfullt. Att sy bomulsdukar med spets är mer jobb men ser bra ut. Knypplade eller virkade dukar är väldigt vackra, de kan även användas på mindre ytor, så som spiselkransar, fönsterbrädor eller byråer.

Bonader är något som förr satt på många väggar. De kan vara bra om man har rum där det ekar för mycket eller som har en för kylig känsla. Bonader är vanligen bomull eller ylle eller kombination. Det kan vara lite svårt att få tag på bonader i handeln.