Bärplockning

En väldigt trevlig och dessutom ekonomiskt givande verksamhet är bärplockning i skog och mark. Samtidigt som man får en underbar upplevelse och givande motion så får man nyttiga och goda bär till sylt och dricka.

Sveriges allemansrätt gör att bärplockning är något som alla kan ägna sig åt. Man behöver inte äga skogen, man behöver inga speciella tillstånd och den utrustning man behöver kostar bara några kronor. Att ta tillvara skogens rikedomar i form av bär är en gammal tradition och i självhushållningens dagar var det bären som genom sitt vitamininnehåll gav människorna möjlighet att hålla sig friska och starka. Bärplockningen har tråkigt nog minskat de senaste åren, och istället för att själv plocka sina lingon är det många som köper sylt på affären.

De bär vi vanligen talar om är blåbär och lingon. Blåbär är ett bär som kan plockas under senare delen av sommaren medan lingonen mognar senare, i augusti eller september. Detta gör att man i princip har två viktiga bärplocknings perioder. Både lingon och blåbär trivs i barrskog. Vid sidan av dessa två bär, som i princip finns över hela landet, så finns det mer exotiska bär, så som tranbär, hjortron och åkerbär. Dessa är goda och användbara bär, men ibland kan skörden bli lite mindre. Detta vägs snabbt upp av hur goda de är.

Den utrustning som behövs är i princip en hink och oömma kläder. Många plockar bär i korg, men det är ganska otympligt, om man inte använder en plastpåse i korgen. Hinkar kan snabbt bli fulla och tunga och det underlättar om det är en mindre hink - gärna med lock.

Bärplockare är ett redskap som kan användas för att plocka lingon. För blåbär fungerar de inte. Nackdelen med bärplockaren är att man får med så mycket ris att man måste rensa bären noga. Då använder man ett rensgaller. Många föredrar att plocka lingonen utan plockare. Att använda plockare är dock enkel när man väl fått upp tekniken. De är bra de år det är mycket lingon. Då fyller man snabbt frysen med bär.

Man kan naturligtvis sälja bär, men det är i allmänhet både trevligare och bättre att ta vara på bären själv. Att ge bär till vänner och bekanta är också något som uppskattas. Bär kan frysas in eller användas till sylt direkt. Blåbär är populära i efterrätter och kan därför vara bra att ha i frysen. Det är väl mest fråga om utrymme huruvida man gör sylt på en gång eller förvarar bären i frysen till ett senare tillfälle. Lingon innehåller naturligt konserveringsmedel, så därför behöver man egentligen inte tillsätta natriumbensoat i lingonsylt eller rårörda lingon. Andra trevliga saker man kan göra är lingondricka och blåbärsvin. Naturligtvis ger de mer ovanliga bärsorterna också fantastiska sylter.