Dekorativa växter

Det behöver inte bli dyrt att få en fräsch känsla i hemmet. På sommaren plockar man gärna en bukett med ängsblommor, men vi kan använda insamlade växter som dekoration året runt. Det handlar inte bara om synsinet, utan växterna kan bidra även med doft och till och med användas i matlagningen.

Just det, vi plockar en mängd växter ur trädgården, som lök och grönsaker som skall torkas för att användas senar. Men lökflätor och torkade kryddor behöver inte stuvas undan, utan kan hänga och torka synligt och ger en känsla av liv och färg till köket.

Eterneller, torkade blommor, är tacksam dekoration. De behöver inte samma skötsel som levande växter och kan dessutom även stå på mörka plaster i huset. Alla växter passar inte som eterneller. Det handlar ofta om andra blommor än de som du normalt plockar eftersom färgerna blir väldigt annorlunda. Smörblommor, lin eller kaveldun passar som eterneller.

Men det finns andra spännande dekorativa växter. Ris och mossa går att använda för dekorationer. Vitmossa är populär, men då det är en långsamt växande lav så ska man vara försiktig med att plocka den. Lingonris är en underbar dekorationsväxt, jag även granris och tallris kan användas till dekoration. En hel del svampar, så som tickor går att använda för dekoration.