Inlagda grönsaker

Att bevara grönsaker ur trädgården är en viktig sak i hushållet. Vad ska man göra när man har ett överskott på gurkor, rödbetor eller paprikor. En av de traditionella metoderna att göra detta är inläggning, en metod som både är trevlig och enkel och dessutom öppnar en underbar smak dimension.

Inläggning bygger på att man använder sig av ättika. Man blandar till en lag med ättika, salt och socker. Andra ingredienser används i lagen för att ge önskad smak. En lag får mer och mer karaktär ju längre den används, därför kan man fortsätta att använda en lag i nya inläggningar. Man fyller på lite men lagen får användas vidare. På såvis kan en bra lag användas i flera generationer.

Om man köper ättiksprit skall denna spädas ut innan användning. Olika märken har olika koncentration, men det står på flaskan hur man ska blanda till matättika. Socker och salt tillsätts. Sedan tillkommer kryddor. Lagen ska ofta kokas, men det är inte nödvändigt. Kokningen gör att sockret smälter fortare och att kryddorna ger mer smak. Koka endast i rostfria kastruller. Kokad lag bör svalna innnan användning. Låt den dock inte stå över natten i kokärlet då syran fräter på metallen.

Det är viktigt att grönsakerna är fräsha - skär bort dåliga delar. Om man är osäker tar man bort hela gönsaken. Dåliga grönsaker förstör hela inläggningen. Det går att lägga in hela grönsaker, men om de skärs och strimlas så går inläggningen snabbare och lagen tränger ordentligt.