Kaniner

Kaniner är lättskötta djur och något som går att ha på den lilla gården. De behöver inga dyra foder och gör inte så stort väsen av sig. Här är lite tipps och funderingar för den som funderar på att skaffa kanin.

Man kan ha kaniner som köttdjur och pälsdjur, det finns sorter anpassade för båda ändamålen. Problemet är ju snarare att det kan vara lite jobbigt att slakta de gulliga djuren, särskillt om barnen blir väldigt förtjusta. Kaniner förökar sig snabbt, så om man har flera kaniner så kommer man att vara tvungen att slakta dem. Har man svårt för detta är inte kanin ett bra djur att skaffa. Det går naturligtvis att skaffa bara en kanin - men kaniner är sociala djur och flocken är en naturlig del av djurets beteende.

Kaniner måste hållas inhägnade och då de är duktiga på hoppa så måste det röra sig om burar. Däremot är det enkelt att göra olika burar av hönsnät. Det är lätt att göra en stor flyttbar bur där kaninerna har något att äta för att sedan flytta dem. De är därremot duktiga på att gräva och kommer att sätta igång att gräva så fort de kan. De gräver sig för eller senare ut ur buren. Du vill inte att kaninerna rymmer och startar en lokal vildkaninstam, det kommer inte dina grannar att gilla.

Man kan ha kaninburar i uthusen och man bör inte låta kaninerna vara ute när det blir kallt. Att låta kaniner sitta instängda i små burar i mörka rum går bra, eftersom de ju är djur som lever i jordhålor. Däremot måste de få komma ut regelbundet och röra på sig. Särskillt är detta vikitgt under de varmare delarna av året.