Kappor till Vitrinskåp

Vitrinskåp var ovanliga i äldre lantlig stil. Numera tillverkas en hel del vitrinskåp i lantlig stil, många fler än antalet rena skåp som kan vara svåra att få tag på. Förr så använde man ofta kappor, alltså en slags små gardiner, i de fall man hade glasdörrar. Vi ska se på hur man billigt kan ordna kappor till ett vitrinskåp.

skap1.jpgskap2.jpgskap3.jpgskap4.jpg

Du behöver ett tyg, gärna tunn bomull eller linne och lämplig tråd, 2 krokar och 2 ögglor samt en gardinspiral - alltså inplastad vajer.

Mät till tyget. Glöm inte det extra på längden som behövs för fållen men blir kappan för lång så kommer den att hänga ut under dörren. Det gör inget om tyget är bredare än öppningen. Det dubbla är bra. Klipp till och fålla. Sy sedan den övre fållen där du syr en kanal för viern - ungefär 2cm från toppen.

skap5.jpgskap6.jpgskap7.jpgskap8.jpg

Använd en pryl för att göra två lämpliga hål för öglorna på insidan av dörren. Glöm inte att se till att gardinen inte hänger för nära gångjärnen. Skruva i öglorna. Skruva in krokarna i gardinspiralen som du kapat till lämplig längd med en tång. Den skall vara spänd när den sitter på plats.

skap9.jpgskap10.jpgskap11.jpgskap12.jpg

Trä på gardinen. Passa på krokarna om du behövet ta dra tillbaka gardinspiralen. Häng upp i öglorna. Stäng dörren och se till att kappan inte sticker ut. Om man vill vara säker på att kappan sitter rätt kan man sätta vajer och ögglor längst ned också.