Möbler i lantlig stil

Lantlig stil på möbler är något som används väldigt svepande numera. I själva verket är ju lantlig still ett väldigt brett begrepp. Man avser ofta något rustikt, men det kan avse en väldigt renodlade enkel stil och det kan avse något romantiskt och sirligt. Det viktigaste är dock det praktiska och de naturliga materialen.

Vad man tänker på först och främst är naturligtvis handgjorda möbler, gärna arvegods eller auktionsfynd. Gamla möbler kan hållas fräscha, avlutas, renoveras och ger ofta en levande känsla till ett hem. Numera kan det dock vara svårt att hitta auktionsfynd på det sättet. De dödsbon som säljs i dag har sitt ursprung på IKEA och de arvegods man har känner man redan till värdet på. Man får dock inte glömma de möbelsnickare vi har i landet - deras produkter är visserligen dyra men en handgjord möbel ger mycket känsla till hemmet.

Många möbler har genom åren blivit en del av det svenska hemmet på ett sådant vis att de i sig skapar en lantlig känsla. Ett typexempel är pinstolen, en möbel som finns i stora mängder. Genom att måla upp en pinstol kan göra väldigt mycket. Lantmöbler ska naturligtvis vara i trä. Vitrinskåp har blivit populära på sistone, men traditionellt har glas varit ovanliga i möbler.

Många möbelkedjor har numera serier med lantliga möbler. Det finns både riktiga kvalitetsmöbler och möbelserier på kedjor som IKEA och Mio. Genom åren har dessa följt olika trender. Naturligt trä, möjligen oljat har varit populärt tidigare, numera är vita möbler dominerande. Vita lantliga möbler ger hemmet en frisk och ljus känsla.

Denna vita trend är i sig något som är lätt att anamma då det är lätt att måla om möbler. Även andra färger än vitt har använts traditionellt. Svenska lantmöbler var ursprungligen omålade, men när man fick tillgång till färger lät man hemmen få färg. Vanligen har det rört sig om klara och tydliga färger, vitt, blått, grönt. Var dock försiktig med att måla gamla trämöbler, att återställa det naturliga träet är något som är svårt. Man kan avluta möbler, men det är mycket jobb och nöter väldigt på träet. Gamla nötta möbler har sin charm, och väldigt ofta kan den kvalitén användas bara det är rätt sammanhang.