Trägården inför vintern

När under hösten vintern är på väg så finns det en hel del att gör i trädgården inför vintern. Genom att förbereda sig så slipper man en mängd skador mycket extraarbete.

Det mest grundläggande är att flytta undan verktyg, redskap, ja allting som kan ta skada av att vara ute. Det blir snabbt fullt i bodarna. Tänk lite extra. Låt blicken gå över vad som kan flyttas undan. Det handlar inte bara om att saker rostar eller murknar utan även om att saker som ligger under snön inte syns och man kan råka trampa på dem.

Tänk över olika konstruktioner i trädgården. Håller alla spaljeer? Finns det anordningar, så som fontäner, som kan ta skada av kylan. Se till att flytta undan all bevattning och tömma alla rör och slangar. Vatten är en fara. Tunnor, hinkar och kärl måste tömmas för att de inte ska sprängas. Ställ dem upp och ned så att vatten inte samlas i dem.

Många växter behöver förberedas inför vintern. Känsliga växter som inte tål minusgrader måste grävas upp och plockas in. Ställ dem i ett mörkt och svalt rum. Det finns känsliga växter som tål minusgrader. De kan stå kvar i trädgården men bör skyddas mot direkt frost. Täck dem med löv och ris så att de har skydd mot kylan.

Man bör även skydda en buskar och träd mot skadedjur. Sorkar kan gnaga på roten och rådjur ger sig gärna på barken eller knopparna på fruktträd. Detta tar lätt kål på nyplanterade träd. Unga plantor bör skyddas. Det finns olika metoder, du kan nog hitta många i handeln, men det mest beprövade är att klä hönsnät runt trädet eller plantan.