Uppvärmning

En bra fungerande uppvärmning är A och O för ett hur på landet. Problem med värmesystem kan leda till många andra problem, så som vattenskador eller skador på väggar eller husets stomme. Uppvärmningen utgör också en stor kostnadspost och är också viktig när det handlar om miljön.

Gamla hus har vanligen någon form av vedeldning. Denna bör bevaras, inte bara av trivselskäl. På landet kan man inte alltid lita på att elnätet fungerar - vedeldningen är alltid något man kan falla tillbaka på. Vi talar då om kaminer eller spisar - en vedpanna som kräver el för att cirkulatiionen hjälper inte i den situationen. Dessutom utgör vedeldning en väldigt bra värmemetod för att snabbt åstakomma stora mängder hjälpvärme, som vid extrem kyla. Därför bör man överväga att även vid nybyggnation även instalera kamin och likande.

Mycket av den lanliga charmen sitter även i eldningen och de gamla rustika spisarna. En järnspis ger köket en speciell känsla. Bröd bakat i riktig bakugn har en speciell smak. Kakelugnar är inte bara extremt vackra utan är en oslagbar värmekälla.

Men det finns många moderna uppvärmningssätt. Många är beroende av centralvärme. Ett centralvärmesystem är något som utgör en risk: Det kan frysa. Många gamla hus har gamla centralvärmesystem med grova rör med självcirkultation. Då eldar man i en panna i köket och värmen går ut i huset. Moderna centralvärmesystem bygger på en cirkulationspump. Går strömmen så måste man då genast sluta elda för att inte pannan ska bli överhettad.

Värmekällan kan vara en panna av något slag. Det finns många effektiva vedpannor. Flis- eller pelletspannor är alternativ, de gör dock att man blir beroende av en specifik råvara, som kommer att variera i pris, om man nu inte själv har en fliskvarn till exempel.

Det finns även mer sofistikerade värmekällor. Det vanligaste är värmepumpar av olika slag. Jordvärme, bergvärme eller sjövärme handlar om att man pumpar värme från jorden, berget eller sjön in i huset, lite som ett bakvändt kylskåp. Dessa system ger en billig värme. Själva instalationen är dock en dyr och omständig sak. Om man inte har centralvärme så finns det luftvärmepumpar, som är ganska enkla och billiga att instalera. Luftvärmepump är ofta en bra lösning för gamla hus. Värmepumpar kan inte leverera värme om temperaturen sjunker för lågt i luften eller vattnet som man tar värmen från.

Solfångare är också en bra värmekälla, om än att det är dyrt att instalera. De placeras vanligen på taket om än de naturligtvis kan stå på en annan solig plats. Särskillt för solfångare, men även för värmepumpar och pannor, så är det ofta så att man inte behöver värmen exakt samtidigt som den produceras. Därför använder man sig ofta av ackumulatortankar. Det är alltså stora vätskebehållare som kan lagra stora mängder värme. En akumulatortank är en stor och omfattande investering, men den ger stabilitet och billig värme.