Hund på landet

Att ha hund på landet är naturligt och det bästa för hunden. Möjligheterna att få utlopp för hundens behov och att få härliga stunder tillsammans är mycket större än i staden. Här är några råd.

Möjligheterna till promenader och friluftsliv är naturligtvis mycket stora. Att promenera, åka skidor eller göra olika saker med hunden begränsas enbart av fantasin. Glöm inte att det är viktigt att hålla efter hunden. Att träna en hund att gå fot och att inte springa iväg även om det till exempel dyker upp en hare är svårt. Många hundar på landet blir så ovana fordon att de har lättare att börja jaga bilar. Det är lätt att tro att man har mer kontroll över hunden än man egentligen har. I naturen finns så pass många frestelser för hundens naturliga drifter att man måste tänka efter. Från 1 mars till 20 augusti är det förbjudet att ha hunden lös i skog och mark. Om din hund sätter igång att jaga vilt på annans mark så har jakträttsinnehavaren rätt att skjuta hunden. Betänk dessa lagar och även det faktum att det inte är bra för gransämjan att låta hundar springa löst.

Naturligtvis kan man ha hunden lös på gården om hunden är så pass tränad att den inte lämnar tomten. Men då måste man även vara beredd att sluta det ögonblick hunden inte längre klarar av detta. En av fördelarna man har på landet är att man kan bygga en hundgård och att det går att ordna väldigt bra löplinor.

När det gäller att välja hundras på landet så kan man ju generellt ha större hundar än i stan då det är enklare att hålla igång hunden. Vad man kan tänka på är att skaffa en brukshund. Vad man ska tänka på är att hunden får känna att den kommer till nytta. Vallhundar kan få uppgifter på landet. Spåhundar och jakthundar trivs på landet. Om man jagar är ju detta en självklarhet. Spårhundar finns det ett väldigt behov av inom jakten så även om man inte jagar så kommer det att uppskattas. Slädhundear och andra starka hundar kan även användas för att dra pulkor med barn och liknande, något som hela familjen uppskattar. Det är bara viktigt att träna hunden på att dra saker tidigt.